Fractaaltje

Geld voor Brainport veiliggesteld


Back to the Index of Fractaaltjes 

Geld voor Brainport veiliggesteld
door Yolanda de Koster
EINDHOVEN - 12 december 2006

Eindhovens burgemeester Sakkers en de Stichting Brainport kunnen opgelucht ademhalen. Het moet gek lopen wil de Eindhovense raad volgende week de gevraagde vier miljoen euro voor 2007 voor Brainport weigeren vrij te maken.
Wel moest er gisteravond het nodige masseerwerk, excuses en toezeggingen over controle door de raad aan te pas komen.

Het Eindhovens college wil volgende week dinsdag het groene licht van de gemeenteraad om komend jaar vier miljoen euro te kunnen besteden aan het economische programma Brainport. Als dat geld niet volgende week wordt vrijgemaakt, kunnen de stichting en enkele Brainportprojecten niet verder, zo waarschuwde Sakkers gisteravond.

Het zag er de afgelopen dagen naar uit dat Sakkers en de stichting, waarvan hij voorzitter is, voorlopig naar het geld konden fluiten. De arrogante manier waarop Sakkers twee weken geleden de woordvoerders economische zaken had behandeld toen in commissieverband over Brainport werd gesproken, was bij veel raadsleden in het verkeerde keelgat geschoten. De raad eiste toen – tot zichtbare ergernis van Sakkers – zeggenschap over en democratische inbedding van het programma waarin de stad de komende vier jaar zestien miljoen euro gaat stoppen. In en door de ijzige sfeer dreven de standpunten van Sakkers en de raadsleden steeds verder uiteen.

De afgelopen week zijn na wat overlegjes hier en daar, druk email-verkeer tussen de woordvoerders economische zaken en een besloten vooroverlegje gisteravond, de grootste plooien rechtgestreken. De ruiterlijke erkenning van Sakkers dat hij af en toe te hard van stapel loopt, hielp gisteravond de lucht flink te klaren. „Mijn ongeduld en enthousiasme moet u af en toe voor lief nemen. Zo zit ik nu eenmaal in elkaar. Ik doe het allemaal voor de stad.“

Verschillende toezeggingen over democratische controle en zeggenschap zijn gisteren door Sakkers gedaan. De raad mag zich twee keer per jaar uitspreken over de plannen van Brainport voor het daaropvolgende jaar. Voor de Eindhovense Brainportprojecten worden concrete doelstellingen en resultaten vastgelegd, waarop de raad het college kan afrekenen. Het commissiedebat wordt maandag vervolgd. De finale besluitvorming vindt een dag later in de raad plaats.

----------------------------------------------------------------------------

Gelezen in het Eindhovens Dagblad van 12 december 2006

-----------------------------------------------------------------------------

 

To the top of this page