Eindhoven is Booming

Terug naar Index TIM'Eindhoven is booming'

EINDHOVEN - 19 januari 2007

’Eindhoven is booming’ kopt het nieuwste nummer van Intermediair. Op de omslag, gemaakt door de Eindhovense ontwerper Jaap Biemans, een compositie van lokale iconen: de Vesteda-toren, het Philips Stadion, het Klokgebouw, het Evoluon en de Regent. Temidden van dat alles de oorsprong van het economisch succes van Eindhoven: een gloeilamp met daarachter het standbeeld van Anton Philips. Geflankeerd door Phillip Cocu en Theo Maassen.

In het vijf pagina’s tellend coververhaal schetst journalist Paul van der Kwast het succes van de stevig in het zadel zittende economische regio. Voor de meeste Eindhovenaren zal het een bekend verhaal zijn, maar voor veel lezers van het landelijke blad voor jonge hoogopgeleiden ongetwijfeld een eye-opener.

Intermediair is voor een groot deel gevuld met personeelsadvertenties, maar volgens Van der Kwast zijn het niet de veronderstelde grote aantallen vacatures in deze regio die de aanleiding vormden voor het artikel. „Er was eigenlijk geen directe aanleiding. Feit is dat de Nederlandse journalistiek nogal Randstad-gericht is. Ik kom voor mijn werk regelmatig in Eindhoven, onder meer bij ASML, en heb daardoor een ander beeld van de stad dan veel van mijn collega’s. Na de doemverhalen van een jaar of tien geleden beseft men in de Randstad niet hoe goed het nu gaat in de regio. Wij proberen wat verder te kijken.“

Het artikel met de kop ’Het begint hier op Silicon Valley te lijken’ gaat uitgebreid in op de jongste geschiedenis van Eindhoven, ’dat eerst door een diep dal moest’. „Het zag er tien jaar geleden slecht uit voor de stad, maar nu doet de hele regio weer volop mee in hightech“, begint Van der Kwast, om vervolgens de dreigende teloorgang van Philips en DAF Trucks te beschrijven, de komst van de High Tech Campus en de economische ommekeer die het gevolg was. „Op maar weinig bedrijventerreinen zie je zoveel gloednieuwe gebouwen van bedrijven uit de wereldtop als hier.“ Nog een aardig weetje: ’zes van de tien chips in uw telefoon, auto of laptop zijn gemaakt door een machine uit Veldhoven’.

Het is niet louter lof die over de regio wordt uitgestort. Kritische kanttekeningen zijn er ook: „Uit een studie uit 2004 blijkt – niet erg verrassend – dat Eindhoven als stad een weinig levendige indruk maakt. Ook ontbreekt een stevige internationale gemeenschap. De opening in 2008 van een nieuwe internationale school, die zich moet kunnen meten met de beste scholen in Europa, moet daarin verandering brengen.“

Het nummer ligt vanaf 19 januari 2007 in de winkel. Prijs: 3,50 euro.


--------------------------------------------------------------------------------

Lees het artikel in Intermediair

---------------------------------------------------------------------------------


Terug naar de top van deze pagina