Quality of Life

Aarde is over 50 jaar op

for more information: Jules Ruis


Back to the index of Quality of LifeWereld Natuur Fonds bezorgd om consumptiepatroon


Aarde is over vijftig jaar op

Londen, maandag 8 juli 2002.

Als de mensheid natuurlijke bronnen op het huidige niveau blijft exploiteren, is er over vijftig jaar te weinig over om de wereldbevolking in leven te houden. Daarvoor waarschuwt het World Wildlife Fund (Wereld Natuur Fonds) in een rapport dat later deze week wordt gepubliceerd en waaruit gisteren werd geciteerd door het Britse zondagsblad The Observer.

Volgens het rapport weegt het vermogen van de aarde om leven te ondersteunen niet langer op tegen de mate waarop zij wordt geplunderd. Het huidige consumptieniveau in met name de westerse wereld moet dan ook drastisch omlaag, anders kan een groeiende wereldbevolking zich niet veel langer handhaven.
Volgens het rapport is in de afgelopen dertig jaar zo'n dertig procent van de natuur op aarde door de mens vernietigd. Het areaal bos is sinds 1970 gedaald met 12 procent, ecosystemen met vers water met 55 procent en de biologische rijkdom in de zeeŽn met 33 procent.

Pessimistisch

Hoewel het zwaarmoedige rapport uit de hoek van de milieubeweging komt, zijn ook de Verenigde Naties niet optimistisch. In hun rapport GEO3 noemen de VN weliswaar geen jaartal, maar concluderen ze wel: 'Als we blijven groeien zoals nu, verstikken we onze planeet onvermijdelijk tot de dood'.
Per hoofd van de bevolking worden verreweg de meeste natuurlijke bronnen opgemaakt door de Amerikanen. Een Amerikaan verbruikt ongeveer twee keer zoveel als een Europeaan en 24 keer zoveel als een Afrikaan. Volgens het WWF zouden er twee extra planeten zo groot als de aarde nodig zijn als iedereen op de aarde evenveel zou consumeren als in het rijke westen.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gelezen in het Eindhovens Dagblad van maandag 8 juli 2002

 

Terug naar de top van deze pagina