Aardgasgeld naar technologie brainport Eindhoven

High-tech impuls van 50 miljoen

Terug naar Index TIMAardgasgeld naar technologie Eindhoven
High-tech impuls van 50 miljoen
Eindhoven , woensdag 21 september 2005

Het kabinet investeert komende drie jaar ruim 50 miljoen euro in technologie in Zuidoost-Brabant. Veertig miljoen is voor het Holst Centre op de Eindhovense High Tech Campus. Dat moet uitgroeien tot een onderzoekscentrum van internationale allure. Tien miljoen is voor de verhuizing van TNO Automotive naar deze regio.

De komst van het onderzoeksinstituut vanuit Delft wordt gezien als een belangrijke impuls voor de regionale auto-industrie.

De miljoenenimpuls voor Zuidoost-Brabant staat in de begroting van het ministerie van Economische Zaken. Het geld komt uit het Fonds Economische Structuurversterking (FES), dat wordt gevuld met geld uit aardgasbaten.

Het in mei officieel geopende Holst Centre op de High Tech Campus wil de kennis en bedrijvigheid in Nederland op gebied van elektronica, microsystemen en polymeren bundelen en inzetten voor gezamenlijk onderzoek. Eerder dit jaar kondigde minister Brinkhorst (Economische Zaken) al aan dat het nationale onderzoeksinstituut op gebied van autotechniek zou verhuizen van Delft naar Zuidoost-Brabant. Daar is immers alle kennis en bedrijvigheid op autogebied geconcentreerd met bedrijven als DAF Trucks en Nedcar. Bovendien zijn enkele onderdelen van TNO Automotive al gevestigd in Helmond. Bij de directie van TNO Automotive en regionale bestuurders rees onlangs enige twijfel over de aangekondigde verhuizing omdat de financiering nog niet rond zou zijn. Aan die twijfel is met de toekenning van 10,7 miljoen euro een einde gemaakt.

Er werken 250 mensen bij TNO Automotive. Naar verwachting verhuist het gros van de medewerkers mee naar de regio.

Burgemeesters Sakkers van Eindhoven en zijn collega Jacobs van Helmond zijn zeer ingenomen met het Kabinetsbesluit. Hiermee is de Automotive-keten in Zuid-Oost Nederland weer completer, stellen ze. Het is een verdere versterking van Brainport Eindhoven /Zuid-Oost Nederland.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Gelezen in het Eindhovens Dagblad van woensdag 21 september 2005

--------------------------------------------------------------------------------------------

Terug naar de top van deze pagina.