Amandus Lundqvist in toespraak voor BZW:

De TU/e als partner

Terug naar Index TIMTU/e als partner


Door Chris Paulussen

Woensdag 21 mei 2003,

De kennisintensieve maakindustrie in en rond Eindhoven heeft het moeilijk, maar Amandus Lundqvist is niet somber. De voormalige topman van IBM Nederland weet tegenwoordig als voorzitter van het college van bestuur van de TU/e zijn universiteit te verkopen.

Lundqvist sprak gisteren de Brabants Zeeuwse Werkgevers toe. Het is hem niet ontgaan dat veel ondernemers veel tijd en energie steken in kostenbesparingen. Maar hij wees er ook op dat met kostenreducties alleen de internationale concurrentieslag op langere termijn niet te winnen is.
Een hightech-regio heeft, aldus Lundqvist, 'een kennisvoorsprong nodig op zorgvuldig gekozen terreinen'. In de hedendaagse kenniseconomie draait het om het vermogen tot innoveren. Het accent in de industrie verschuift van productie naar ontwerpen en van productverkoop naar nieuwe concepten van duurzame dienstverlening. Daarbij - en daar komt de verkoper om de hoek - zijn nieuwe samenwerkingsvormen nodig tussen bedrijven onderling en bedrijfsleven en kennisinstellingen.
De regio Eindhoven heeft volgens Lundqvist 'beslist de potentie uit te groeien tot een technologisch-industrieel kerngebied van wereldformaat'. De regio heeft 'geweldige kansen als we niet alleen inzetten op kostenbesparing maar vooral ook op onderzoeksgedreven vernieuwing'. 'Samen sterk door kennisontwikkeling en innovatie', hield Lundqvist de ondernemers voor. 'De TU/e is daarbij graag uw partner'. Het kan zo in een reclamefolder.

----------------------------------------------------------------------------

Gelezen in het Eindhovens Dagblad van 21 mei 2003

-----------------------------------------------------------------------------

Terug naar de top van deze pagina.