Voorzitter KvK Oost-Brabant :

"Kabinet remt groei economie"

Terug naar Index TIMKvK-voorzitter Van de Vall:
’Kabinet remt groei economie’
Door HENK VAN WEERT

Woensdag 15 december 2004 - EINDHOVEN –

Het kabinet bezondigt zich veel te veel aan doemdenken. Dat remt de economie af. De regering moet juist uitstralen dat het weer opwaarts gaat met de economie. Het consumentenvertrouwen herstelt zich dan vanzelf.

Dat zei voorzitter Jacques van de Vall van de Kamer van Koophandel Oost-Brabant gisteren bij de presentatie van de Enquête Regionale Bedrijfsontwikkeling. Uit die cijfers blijkt dat de economie in Oost-Brabant zich aan het herstellen is. De omzet van het totale bedrijfsleven steeg met 2,1 procent, tegen 1,1 % landelijk. Zuidoost-Brabant (3,0 %) doet het stukken beter dan Noordoost (0,9 %).

Het kan allemaal nog veel beter worden als het kabinet de sombere toon laat varen, vindt Van de Vall. „Nederland krijgt doemscenario’s over zich heen. Vind je het gek dat het consumentenvertrouwen zich niet herstelt? Het gaat te veel over aantasting van sociale voorzieningen, over hypotheekaftrek, over oproepen tot harder en langer werken, over gebakkelei tussen sociale partners. Het kabinet moet juist de boodschap uitstralen dat het vooruit gaat met Nederland, dat het met de export weer goed gaat, zoals uit onze enquete blijkt.“

Van de Vall stelt onomwonden dat Wim Kok als premier veel meer vertrouwen genoot onder ondernemers dan Balkenende. „We missen warmte bij dit kabinet, het is allemaal zo zuinigjes wat er gebeurt.“

Als het over remmende factoren voor ondernemen gaat, kijken bedrijven meestal in de richting van de overheid. De economische politiek, wetten en regelgeving op het gebied van milieu en ruimtelijke ordening en het gebrekkige wegennet zijn grote bronnen van ergernis.

Oost-Brabant heeft drie slechte jaren achter de rug. In 2004 is er voor het eerst sprake van groei. Die wordt vooral door de export veroorzaakt. De export vanuit Oost-Brabant steeg met 5,7 %, tegen 3,5 % landelijk. In Zuidoost-Brabant werd zelfs een exportstijging van 8,3 % genoteerd.

Tachtig procent van de bedrijven verwacht over 2004 winst te behalen. Bijna tweederde is tevreden over het rendement. Het aantal arbeidsplaatsen daalde met 0,6 procent. Er is wel groot verschil tussen de sectoren. De industrie en de metaal profiteren van de aantrekkende wereldeconomie, de bouw en de detailhandel hebben het onverminderd moeilijk. Juist die sectoren, gericht op binnenlandse vraag, zijn gebaat bij herstel van het vertrouwen van de consument in de economie.

-----------------------------------------------------------------------------

Gelezen in het Eindhovens Dagblad van 15 december 2005

-----------------------------------------------------------------------------

Terug naar de top van deze pagina.