Bezoek aan de regio Zuidoost-Brabant.

"Pvda-delegatie wil steun voor Holst-centrum"

Terug naar Index TIMKamerleden op werkbezoek in Zuidoost-Brabant

PvdA wil steun Holstcentrum

Door ARNOLD MANDEMAKER

Dinsdag 7 september 2004

De PvdA in de Tweede Kamer gaat zich hard maken voor overheidssteun aan het Holstcentrum, gevestigd op de Philips Campus in Eindhoven. Met die steun zou het kabinet inhoud bieden aan 'brainport-regio Eindhoven’, zegt PvdA-Kamerlid Pauline Smeets, op werkbezoek in Eindhoven.

,,Tot nu toe heeft het kabinet aan de titel Brainport geen consequenties verbonden. Het ontbreekt aan daadkracht'', vindt PvdA Kamerlid Pauline Smeets . Het Holstcentrum wil jonge wetenschappers samenbrengen met ondernemers, met de bedoeling nieuwe technieken van de grond te krijgen.

Minister Brinkhorst (D66, Economische Zaken) heeft op eerdere vragen van het Eindhovense PvdA-Kamerlid Martijn van Dam laten weten dat het Holstcentrum weliswaar een veelbelovend project is, maar dat de overheid geen geld heeft om daar aan mee te werken.

Dat is vreemd, zegt Campus-directeur Jerome Verhagen. Immers, Brinkhorst noemt regelmatig een soortgelijk centrum in het Belgische Leuven als voorbeeld, en daar betaalt de overheid al sinds de oprichting in 1984 een kwart van de rekening. Zonder die steun zou het Leuvense centrum nooit van de grond zijn gekomen.

Volgens Verhagen heeft het Holstcentrum behoefte aan een budget van 160 miljoen Euro, waarvan 100 miljoen van de overheid zou moeten komen. Het bedrijfsleven wil de rest financieren.

Zover wil de PvdA niet gaan, zeggen de Kamerleden Smeets en Kris Douma, beiden de woordvoerders economie in hun fractie. Zij denken eerder aan een verdubbeling van het budget van 27 miljoen euro dat EZ nu jaarlijks uittrekt voor de vier huidige toptechnologische instellingen. Daarvan zou het Holstcentrum ook een deel moeten krijgen, vinden de Kamerleden. Zij zullen hiervoor steun proberen te krijgen van andere partijen tijdens de behandeling van de begroting van Economische Zaken, dit najaar.

Prestaties

De PvdA-delegatie met leden van Eerste en Tweede Kamer, Europarlement en Brabantse statenleden, ging gisteren op bezoek bij ASML, Philips Medical Systems, de Philips Campus en Organon in Oss, bedrijven die heel veel geld steken in onderzoek en ontwikkeling. De delegatie toonde zich onder de indruk van de prestaties die deze bedrijven leveren. Vooral de wereldwijde afzet van toptechnologische producten, zoals de medische scanners van Philips Medical Systems of de lithografische chipmachines van ASML, wekten bewondering. Het bezoek werd afgesloten op de Philips Campus. ,,Ik rijd hier nu al jaren voorbij'', verzuchtte Kamerlid Smeets uit Sittard, ,,en nu weet ik tenminste een beetje wat hier gebeurt.''

---------------------------------------------------------------------------

Gelezen in het Eindhovens Dagblad van dinsdag 7 september 2004

------------------------------------------------------------------------------------------

Terug naar de top van deze pagina.