Rapport SRE aangeboden aan staatssecretaris

Zuidoost-Brabant kan Europese topregio nummer 1 worden

Terug naar Index TIMZuidoost-Brabant kan Europese topregio worden
Donderdag 22 september, DEN HAAG

Zuidoost-Brabant kan in Europa uitgroeien tot de belangrijkste technologieregio. Voorwaarde is wel dat er de komende jaren door de verschillende overheden en het bedrijfsleven 1,75 miljard euro wordt geïnvesteerd.

Om voldoende 'speelruimte' te hebben moet er een regelvrije zone voor de kennisindustrie komen. Ook grensoverschrijdende samenwerking met de agglomeraties Aken en Leuven is een voorwaarde. Dat staat in een rapport van het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven. Het is donderdag in Den Haag aangeboden aan staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken. De regio staat nu samen met München op de derde plaats, na Stockholm en Helsinki. De regering heeft Zuidoost-Brabant al eerder aangewezen als zogenoemde Brainport.

De regio draagt meer bij aan de nationale economie dan de afzonderlijke grootstedelijke gebieden in de Randstad. Het bedrijfsleven investeert er fors in onderzoek en ontwikkeling, ruim 3 procent van het bruto nationaal product. Het rapport pleit er voor om dat percentage de komende jaren te verdubbelen. Het rapport pleit ook voor het schrappen van een aantal regels in de regio Eindhoven. Starters kunnen daardoor gemakkelijker aan de slag en bovendien is het eenvoudiger om wetenschappers uit de hele wereld naar Zuidoost-Brabant te halen.

Volgens het rapport doet Nederland er goed aan de komende jaren vooral in die regio te investeren omdat het rendement daar het hoogst is. „Zuidoost-Brabant is het trekpaard van de Nederlandse economie. De omzet groeit er dubbel zo hard als in de rest van het land”, aldus het rapport. Op prinsjesdag werd al bekend dat het Rijk 40 miljoen euro wil investeren in het Holstcentrum, een onderzoeksinstituut op het gebied van onder meer elektronica en microsystemen. Een andere opsteker is de rijksbijdrage van 10 miljoen in de verhuizing van TNO Automotive van Delft naar Zuidoost-Brabant.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Gelezen in het Eindhovens Dagblad van donderdag 22 september 2005

------------------------------------------------------------------------------------------

Terug naar de top van deze pagina.