Via budgetrecht van de Tweede Kamer

"Coalitie wil meer geld voor regio's"

Terug naar Index TIMVia budgetrecht van Kamer
Coalitie wil meer geld voor regio’s

Door ARNOLD MANDEMAKER

Den Haag, vrijdag 17 september 2004

Regeringspartijen CDA, VVD en D66 willen via een motie alsnog extra geld voor regionale economische investeringen. De motie moet voorkomen dat de 60 miljoen euro die hiervoor jaarlijks beschikbaar is volledig naar de drie noordelijke provincies gaan op grond van een overeenkomst uit het jaar 2000.

Een meerderheid van de Tweede Kamer, bestaande uit alle oppositiepartijen en regeringspartij D66, vindt dat staatssecretaris Van Gennip (CDA, Economische Zaken) het zogenaamde Langman-akkoord tot het jaar 2010 moet nakomen. Dat zou betekenen dat Van Gennip geen geld heeft om veelbelovende economische activiteiten in andere delen van Nederland te ondersteunen.

D66-Kamerlid Bakker probeert nu het probleem te verhelpen door gebruik te maken van het budgetrecht van de Tweede Kamer. Dat wil zeggen dat de Kamer op eigen gezag de begroting van een ministerie kan wijzigen. Bakker wil de kool en de geit sparen door het budget voor regionale economische ondersteuning te verhogen van 60 naar circa 100 miljoen euro per jaar. Dat geld moet vervolgens over de dertien ‘sterke’ regio’s verdeeld worden, waaronder Zuidoost-Brabant (Brainport Eindhoven).

De Brabants/Zeeuwse Werkgeversvereniging (BZW) en de Limburgse Werkgeversvereniging (LWV) vinden dat de Tweede Kamer ’een grote denkfout’ maakt. ’Door geen extra steun toe te kennen aan economisch sterke gebieden, waaronder Zuid-Nederland, zal Nederland nooit de gewenste koppositie bereiken als technologische topregio’, aldus de BZW en LWV in een verklaring. ,De overheid moet daar investeren waar het geld het beste rendeert’, adviseren de werkgeversverenigingen.

-------------------------------------------------------------------

Gelezen in het Eindhovens Dagblad van 17 september 2004

--------------------------------------------------------------------------------

Terug naar de top van deze pagina.