PvdA-kamerlid Van Dam:

Holst Centrum op High Tech Campus verdient steun van het Rijk

Terug naar Index TIM
PvdA-Kamerlid Van Dam laakt passieve houding EZ-minister Brinkhorst
'Holst Centrum Campus verdient steun Rijk'
Door ARNOLD MANDEMAKER

DEN HAAG/EINDHOVEN - Zaterdag 22 mei 2004i

Wetenschappers en ondernemers die samenwerken aan nieuwe, technisch hoogwaardige producten. Dat is wat het Holst Centrum op de Philips Campus in Eindhoven wil doen. Een mooi initiatief dat steun van de overheid verdient, vindt het Eindhovense PvdA-Kamerlid Martijn van Dam. Maar de overheid, bij monde van D66-minister Laurens-Jan Brinkhorst van Economische Zaken, laat het bij lovende woorden en houdt de knip in de zak. 'Doodzonde', vindt Van Dam.

Als lid van de speciale commissie Technologiebeleid van de Tweede Kamer vroeg Van Dam bij Economische Zaken speciale aandacht voor het Holst Centrum, genoemd naar professor Gilles Holst, de eerste directeur van het Philips NatLab. Deze week kwam het antwoord van minister Brinkhorst. Ja, hij kent het initiatief en is er zelfs al geweest tijdens zijn bezoek aan de Philips Campus van 7 april.
'Ik ben onder de indruk van hetgeen men daar voornemens is', aldus de minister. En met zijn collega-minister Van der Hoeven (CDA, Onderwijs) spreekt Brinkhorst 'regelmatig' over het Holst Centrum. Maar financiële deelname van de overheid zit er, helaas, niet in. Dat is een zaak van het bedrijfsleven, vindt Brinkhorst. Het ministerie van Economische Zaken is slechts 'betrokken bij het proces om het Holst Centrum vorm en inhoud te geven'.
Van Dam vindt dit een antwoord waar Eindhoven helemaal niets aan heeft'. 'Wat in het Holst Centrum gebeurt, is precies waar Nederland op zit te wachten. Daar wordt een brug geslagen tussen wetenschap en bedrijfsleven. Daar moet de overheid toch op inspringen. Maar wat zegt Brinkhorst? 'De markt moet het maar doen'. Dat is verbazingwekkend en jammer.'
Het PvdA-Kamerlid trekt een vergelijking met de recent gepresenteerde nota Ruimte, waarin over de regio Eindhoven weliswaar lovende woorden staan (brainport en vooraanstaand centrum van onderzoek en ontwikkeling), maar financiële betrokkenheid van het Rijk ontbreekt. ''Eindhoven moet net zo aantrekkelijk worden als Leuven', zegt Brinkhorst, maar zelf doet hij niets', schampert Van Dam.
Van Dam wil Brinkhorst in de Kamer aan de tand voelen' over zijn passieve houding ten opzichte van initiatieven als het Holst Centrum. 'Dat verwacht participatie en verdient perspectief', vindt hij.

--------------------------------------------------------------------------------------

(c) Gelezen in het Eindhovens Dagblad d.d. zaterdag 23 mei 2004

--------------------------------------------------------------------------------------


To the top of this page