Jan Smeekens van N.V. REDE:

Regio moet het zoeken in 'gemakstechnologie'

Terug naar Index TIM'Regio moet het zoeken in 'gemakstechnologie'
Eindhoven, woensdag 17 december 2003

Zuidoost-Brabant moet de komende jaren zien uit te groeien tot Europees technologisch centrum op het gebied van ambient technology. Die uiterst moderne 'gemakstechnologie' - in de vorm van apparaten, sensoren of software -, moet het leven van mensen aangenamer gaan maken. Ontwikkelingen op dat gebied kunnen de teloorgang van conventionele productie in de regio Eindhoven/Helmond compenseren.

Dat stelde directeur J. Smeekens van de Regionale Economische Dienst Eindhoven vanmiddag in een toespraak voor leden van de Nederlandsche Maatschappij voor Nijverheid en Handel afdeling Oost Brabant.
Philips is al vergevorderd met eerste ontwikkelingen op het gebied van ambient intelligence. De uiteindelijke productie van apparaatjes moet volgens Smeekens door bedrijven in de regio worden opgepakt. Daarvoor is verdergaande miniaturisering in de electronica en hoogwaardige productie-technieken vereist. Juist in de micro- en nanotechnologie en precizie-productie is deze regio koploper, aldus Smeekens. De directeur van de ontwikkelingsmaatschappij voorziet dat er binnen enkele jaren - wereldwijd - miljarden van dergelijke micro-sensoren nodig zijn.
Ambient Technology maakt het mogelijk om, - bijvoorbeeld - thuis het bad vol te laten lopen via de mobiele telefoon, terwijl je nog in de file staat. Of via sensoren op de huid de verwarming automatisch hoger of lager te zetten. De ontwikkelingen met betrekking tot die nieuwe omgevingsintelligentie gaan volgens Smeekens razendsnel.
Smeekens kondigde verder aan dat in opdracht van de regio Zuidoost Brabant onderzoek zal worden gedaan in hightech' regio's als München, Helsinki en Manchester. L. van de Berg, professor regionale economie en verbonden aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam gaat bestuderen hoe in de diverse regio's de overgang verloopt van productie- naar kennisindustrie. Dat onderzoek moet medio volgend jaar uitmonden in een international congres in Eindhoven over dat overgangsproces.


-----------------------------------------------------------------------------

Gelezen in het Eindhovens Dagblad van 17 december 2003

-----------------------------------------------------------------------------

Terug naar de top van deze pagina.