Ondernemers en bestuurders aan CDA-delegatie
(op bezoek in regio):

"Den Haag moet samenhangend investeren in regio Zuidoost-Brabant"

Terug naar Index TIMCDA-leden Europarlement en fracties Eerste en Tweede Kamer op werkbezoek in Zuidoost-Brabant
Regio Zuidoost-Brabant geeft Den Haag ’wensenlijst’
door ARNOLD MANDEMAKER

HAPERT, zaterdag 11 september 2004

Den Haag moet ’samenhangend’ investeren in de ’sterke regio Zuidoost-Brabant’. Die boodschap gaven ondernemers en lokale bestuurders mee aan een grote delegatie van CDA-politici die gisteren op werkbezoek was in de regio.

„We hebben lang gedacht dat we het in Nederland het wel aankonden met dienstverlening“, zei Ben Pollmann, voorzitter van de Kamer van Koophandel. ,,Maar de kern van onze welvaart is dingen maken en die met winst verkopen. Dienstverlening is niet de grote welvaartsversterker, industrie wel.“ Pollmann zou graag zien dat ’Den Haag’ voortaan het schaarse overheidsgeld steekt in de ontwikkeling van de sterkste regio’s. „Daar heb je als politicus wel sterke knieeën voor nodig, want iedereen trekt aan je“, hield hij de CDA’ers voor.

Ondernemer Wim van der Leegte, eigenaar van de VDL-groep, had een compleet ’wensenlijstje’ paraat, van aanpak van jeugdwerkloosheid, via aanpak van files en aanleg van industrieterreinen tot afschaffing van de successierechten. In een ’recht voor z’n raap’-toespraak hekelde Van der Leegte de nadruk die ’Den Haag’ legt op innovatie in deze regio. „Ik innoveer dat ’t verrekt, wie dat niet doet gaat kapot“, was zijn hartenkreet. „Kenniseconomie is kennisindustrie. Kennis en kunde horen bij elkaar.“ Van der Leegte heeft zorgen over de jeugd, die niet meer in fabrieken wil werken. „De jeugdwerkloosheid loopt op, maar ik kan geen jongeren aantrekken.“ De overheid moet een grote televisiecampagne moeten beginnen om jongeren weer warm te maken voor de industrie, vindt de Hapartse industrieel.

De boodschap kwam aan: „We moeten het begrip ’brainport’ en innovatie aansluiten op de sterke punten van de industrie hier“, zei delegatieleider Erik van Lith, Tweede Kamerlid uit Eersel. „Die boodschap nemen we mee terug naar Den Haag.“

---------------------------------------------------------------------------

Gelezen in het Eindhovens Dagblad van zaterdag 11 september 2004

------------------------------------------------------------------------------------------

Terug naar de top van deze pagina.