BOM presenteert nieuwe slogan

BrabantStad Europe's Heart of Smart Solutions

Terug naar Index TIMBrabantStad gaat bedrijven zelf uit het buitenland halen
Tilburg, donderdag 2 september 2004

„Wij gaan de buitenlandse bedrijven zelf halen en de rest van de wereld nadrukkelijk wijzen op wat BrabantStad te bieden heeft. Voordat ze er zelf om vragen“, voegt hij daar ten overvloede snel aan toe. Kortom aan ambitie ontbreekt het Ben Engel (36), senior projectmanager Investeringsbevordering bij de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) zeker niet.

Anderhalf jaar is Engel in touw geweest de geesten van de bestuurders van de vijf grootste Brabantse steden, die bestuurlijk al samenwerken in BrabantStad, te masseren en ze rijp te maken voor nieuwe verre wegen.

„Ze vooral overtuigen dat regiomarketing naar buiten zeer veel zin heeft. Natuurlijk heeft iedere stad zijn eigen profiel, maar in internationaal verband krijgt een hecht stedelijk netwerk een extra dimensie.“

De internationale concurrentie met Oost- Europa of bijvoorbeeld Ierland en Zwitserland wordt vooral fiscaal steeds groter.

„We moeten af van het Calimero Effect en samen in het offensief.“

Met collega Margot Hoppenbrouwers (35) werkte Engel het Internationale Promotie & Acquisitieplan BrabantStad voor de komende jaren verder uit. Woensdag kan gedeputeerde Onno Hoes van Economische Zaken in de Universiteit van Tilburg de gloednieuwe website http://www.BrabantStad.com presenteren.

Engel: „Dat .com geeft al aan dat deze Engelstalige site gericht is op buiten.“

BrabantStad, met de steden Eindhoven, Den Bosch, Tilburg, Breda en Helmond, heeft al een eigen site met nl., waarop, zegt Engel, echter vooral bestuurlijke en burgerzaken vermeld worden. Denieuwe slogan waarmee BrabantStad ver over de grenzen de boer op gaat, luidt ’BrabantStad Europe’s Heart of Smart Solutions’ .

Slimmere oplossingen

Om die ’slimmere oplossingen’ draait het straks vooral. Volgens Hoppenbrouwers kwamen tot 2000 de bedrijven vaak wel aanwaaien. „Nu moeten we zelf op zoek naar potentiële investeerders.“

Brabant blijkt overigens nog steeds zeer in trek te zijn bij buitenlandse investeerders. De eerste zes maanden van dit jaar kwam 80 procent van de buitenlandse investeringen in Nederland in Brabant terecht. Het gaat dan om een investering van ruim 140 miljoen euro. Daarnaast leverde dat in Brabant 1760 arbeidsplaatsen op.

„We willen in ons nieuwe plan vooral de nadruk leggen op de unieke balans tussen economische, ecologische en sociaal-culturele bouwestenen van dat stedelijke netwerk BrabantStad. Dat tref je in weinig andere regio’s aan.“

Balans

Ook de provincie Brabant stemt volgens Engel haar beleid af op behoud van die delicate balans.

„Kijk eens naar andere projecten onder de paraplu van BrabantStad. Het Groene Woud bijvoorbeeld, de groene driehoek tussen Tilburg, Eindhoven en Den Bosch. Ze willen er een Nationaal Park van maken.“

--------------------------------------------------------------------------------------------

Gelezen in het Eindhovens Dagblad van donderdag 2 september 2004

--------------------------------------------------------------------------------------------

Terug naar de top van deze pagina.