Design moet saaie stad sexy maken

Design moet saaie stad sexy maken

 

Terug naar de Index SIO

 


Design moet saaie stad sexy maken

Door Volkskrant-verslaggever Peter de Graaf

EINDHOVEN – 24 augustus 2005

Design is een belangrijke motor van de economie, vinden ze in Eindhoven. Alle zeilen staan bij voor de transformatie naar een Europees design-centrum.

‘Eindhoven heeft zichzelf uitgeroepen tot Europees design-hoofdstad van 2006’, zegt wethouder Mary-Ann Schreurs (ruimtelijke ordening, D66) om aan te geven dat de technologiestad zich voortaan ook nadrukkelijk wil profileren als designstad. ‘Design is een belangrijke motor van de economie. Dat besef bestond hier alleen nog niet. We moeten het meer naar buiten brengen.’

Het is logisch dat Eindhoven iets met design heeft. Philips Design, dat dit jaar zijn 80-jarige verjaardag viert, heeft een rijke staat van dienst, variërend van het Philishave-ei tot aan patiëntvriendelijk vormgegeven medische apparatuur. De Technische Universiteit Eindhoven heeft sinds vijf jaar een faculteit Industrial Design.

De Design Academy Eindhoven bestaat ook al bijna een halve eeuw. De Graduation Show, ofwel de eindexamen-tentoonstelling, was katalysator voor de organisatie van de Dutch Design Week, het nationale evenement voor vormgevers. Tijdens deze week in oktober worden voor het eerst de Nederlandse designprijzen uitgereikt.

Met design wil de vijfde stad van Nederland zijn imago opvijzelen, want Eindhoven wordt vaak geschaard onder de saaiste steden van Nederland. Design staat voor creativiteit, is innovatief en sexy.

Bij het grote publiek is Eindhoven als designstad nog nauwelijks bekend. Schreurs: ‘Eindhoven werd ook Lichtstad genoemd, maar we deden niets met licht.’ De designstad durft langzaam uit zijn schulp te kruipen. Als ‘designhoofdstad’ hoopt Eindhoven subsidie binnen te halen. Ambitieuze projecten staan ook op de rails.

Strijp S, een oud fabriekscomplex van Philips, wordt een hippe woon-werkwijk met nadruk op kunst en design. Het oude ‘Klokgebouw’ moet ‘cultuurfabriek’ worden. Een prominente plaats is weggelegd voor het voormalige natuurkundig laboratorium. Schreurs hoopt dat het NatLab in 2006 in gebruik kan worden genomen door diverse designbedrijven, waaronder veel starters. Hiermee wil Eindhoven het huidige tekort aan studioruimte deels oplossen. Daarnaast is de wethouder enthousiast over het idee om het voormalige kantongerecht te bestemmen tot ‘Designhuis’, waarin exposities kunnen worden gehouden. ‘Het is een kenmerkend gebouw en een ideale locatie, tegenover het Van Abbemuseum, om te laten zien wat we aan design in huis hebben.’


To the top of this page