Eindhoven de designhoofdstad van Nederland

Eindhoven de designhoofdstad van Nederland (op weg naar Europa)

 

Terug naar de Index SIO

 


Eindhoven de designhoofdstad van Nederland

Door Volkskrant-verslaggever Peter de Graaf

EINDHOVEN – 24 augustus 2005

Van krabbelaars in de keuken tot professionele vormgevers in sjieke panden. Met zijn bijna vijftienhonderd ontwerpers is Eindhoven volgens sommigen al designhoofdstad van Nederland.

Eindhoven wil niet alleen 'leading in technology' zijn, zoals de slogan zegt, maar ook voorop lopen als ontwerpstad. Met de Design Academy, de Technische Universiteit, de Dutch Design Week en uitreiking van de Nederlandse designprijzen timmert Eindhoven al behoorlijk aan de weg. Maar de ambities reiken verder, van Europese designhoofdstad tot de nieuwe hippe woonwijk Strijp S vol design en cultuur.
Het stadsbestuur wil vormgevers ook meer betrekken bij de inrichting van de openbare ruimte. 'Wie is er bang voor Eindhoven', heet het project waarin Eindhoven studenten van de Design Academy uitnodigt mee te denken over nieuwe elementen van stadsdesign, zoals moderne verlichting of verlichte bankjes, die het veiligheidsgevoel van de stadsbewoners kunnen vergroten.

'Soms mislukt het gieten van de halfronde bollen. Dan worden het eieren', zegt Sandra Dijkstra (29), terwijl ze in een zijkamertje van haar rijtjeswoning in Woensel- West met behulp van een eenvoudige mal strakke theekopjes van klei giet. De kopjes zijn een onderdeel van het thee-atelier, dat het vrouwelijke vormgeverscollectief Rapunzel straks op de Dutch Design Week wil presenteren.

Op de tafel in de huiskamer staat haar recente 'succesnummer': een kandelaar met een klassieke uitstraling, bestaande uit zes platte delen van roestvrij staal die in elkaar geschoven kunnen worden. 'Het is een soort opvouwbare kandelaar die je zo even uit de kast trekt en op tafel zet. Ik heb er dertig van laten maken door een bedrijfje. Ze zijn allemaal verkocht.'

Op een beurs in Milaan trok de kandelaar de aandacht van een handelaar in designartikelen, die hem in productie wil nemen. Als het goed is, moeten ze nog voor het eind van het jaar in de winkels liggen. 'Ik hoop dat ze goed verkopen', glimlacht Dijkstra, die de royalties krijgt.

De Eindhovense vormgevers zitten niet alleen in fraaie bedrijfspanden, zoals het bekende VanBerloStudio's. 'Er zijn ook veel krabbelaars die thuis werken, op zolderkamertjes of in de keuken', vertelt directeur John Lippinkhof van het Design Platform Eindhoven, dat vier jaar geleden is opgericht om een goed klimaat te scheppen voor ontwerpers en de stad als brandpunt van design te promoten. Hij schat dat Eindhoven duizend tot 1500 ontwerpers telt.

Volgens sommigen is Eindhoven al dé designstad van Nederland. Zover durft Lippinkhof niet te gaan. Ook Amsterdam telt nog mee. 'Er zijn twee knooppunten van design. Amsterdam zit meer in de mode en multimedia, terwijl Eindhoven vooral uitblinkt in product design.'

In het wereldje van vormgevers staat Eindhoven al langer op de kaart. De stad herbergt de prestigieuze Design Academy Eindhoven, die onlangs door het Britse designmagazine Icon een prominente vijfde plaats kreeg toebedeeld op een wereldranglijst van meest bepalende personen, producten en instellingen (nummer één was Ikea). DAE is gevestigd in de Witte Dame, een voormalige lampenfabriek van Philips in het hart van Eindhoven die is omgetoverd tot een centrum van design en cultuur. In het monumentale gebouw zit ook Philips Design zelf.
Bij de receptie van de Design Academy staat een stoere zwart- oranje fiets tentoongesteld, waarvan het stuur kan worden losgekoppeld en gebruikt als beugelslot. Wie de fiets vernielt, houdt een onberijdbare fiets over. De Down Town-fiets was twee jaar geleden het afstudeerproject van Basten Leijh en door fietsenfabrikant Giant in productie genomen.

'We hebben een bijzondere opleiding, die alle hoeken van het design verkent', zegt directeur Liesbeth in 't Hout, terwijl ze de lege studiehallen van de Design Academy laat zien - de studenten hebben nog vakantie. Maar ook andere instituten maken Eindhoven volgens haar tot een volwassen designstad. 'Er is hier alles. Van het unieke designprodukt dat dicht tegen kunst aanzit tot het massale industriële design van Philips', aldus In 't Hout.

Aan de Technische Universiteit Eindhoven werken studenten op hun eigen manier aan design, waarbij functionaliteit de boventoon voert. Ze maken een ontwerp van een eenvoudig te bedienen digitale fotocamera, geheel zonder knoppen, of een pulserende armband voor diepzeeduikers. Volgens Lippinkhof wordt het hoog tijd dat Eindhoven al die designactiviteiten meer uitdraagt en uitstalt voor het grote publiek, bijvoorbeeld in permanente expositiecontainers. 'Design is overal om ons heen. Het heeft een positief imago en trekt creatieve mensen aan. Eindhoven moet een stad worden waar je als designer geweest moet zijn.'


To the top of this page