Fractal Research/Products

Dr.J. Craig Venter

for more information e-mail: Jules Ruis


Back to the Index of Fractal ResearchCursor TU/e d.d. 9 december 2005

dr. J. Craig Venter

Boegbeeld van Genetica in Holstlezing

Er was een extra zaal met videoverbinding voor nodig om alle belangstellenden te kunnen verwelkomen bij de jaarlijkse Holstlezing, een traditie van de TU/e en Philips. Dit jaar werd deze bij uitzondering op de Philips High Tech Campus gehouden. Spreker op donderdag 1 december was dr. J. Craig Venter, één van de wetenschappers die vier jaar geleden de genetische code van de mens ontrafelden. Hij ontving na zijn boeiende verhaal de Holst Memorial Lecture Award.

De Amerikaan wist de zaal van begin tot eind te boeien met zijn presentatie met de prikkelende titel ‘From reading to writing the genetic code’. Venter schetste de situatie aan het begin van de jaren zeventig toen in de biologie ‘alles wel zo’n beetje ontdekt was’. Niets bleek minder waar te zijn, wat uitmondde in het kunnen bepalen van de genetische code van de mens, een mijlpaal. “Dat de mens ‘slechts’ zo’n 26.000 genen bleek te hebben, was vooral een teleurstelling voor de farmaceutische bedrijven”, aldus Venter. “Want die redeneren: ‘één gen, één patent, één miljard dollar’.”

De volgende stap is het schrijven van een genetische code. Anders gezegd, het ontwerpen en ook echt maken van de meest eenvoudige levende structuren, zoals bacteriën en andere eencelligen. Venter verwacht dat de eerste kunstmatige cel geen twee jaar meer op zich laat wachten. “Daarvoor moeten we DNA synthetiseren en de cel ‘self-replicating’ maken.
Een functionele cel duurt nog twee tot drie jaar.” Op deze manier kunnen cellen worden ontworpen die in dienst staan van de mens, zoals cellen die zonlicht omzetten in waterstof en cellen die suiker omzetten in brandstoffen. Die vullen de fabrieken van de toekomst. “Dat lijkt me een goede bestemming voor de staat Nevada”, grapte Venter.

Goedheid

Hij is niet bang voor de kwalijke gevolgen van de razendsnelle ontwikkelingen op het vakgebied. “Bij nieuwe ontwikkelingen in de wetenschap is de kans altijd aanwezig dat iemand er iets slechts mee doet, maar dat gebeurt meestal gewoon niet. Ik geloof in de fundamentele goedheid van de mens. En onwetendheid op dit vakgebied kunnen we ons domweg niet veroorloven.”

 

To the top of this page