Fractal Research/Products

3D-foto moleculair orbitaal

for more information e-mail: Jules Ruis


Back to the Index of Fractal Research3D-foto van moleculair orbitaal

Een Canadees onderzoeksteam heeft de volledige 3D-structuur van het buitenste moleculaire orbitaal (HOMO) van stikstofgas zichtbaar gemaakt. Ze publiceren de resultaten van het onderzoek vandaag in Nature.

 

Met een intense laserpuls is een stikstofmolecuul in de aangeslagen toestand gebracht. Bij het terugvallen van het elektron, komt er licht vrij. Afhankelijk van de positie van het elektron en waar de laserpuls het molecuul raakt interfereert dat licht met de laserpuls. Door het meten van de interferentie van duizenden ionisaties konden de onderzoekers de vorm van de HOMO (hoogst bezette moleculaire orbitaal) van stikstof bepalen.


De orbitalenfoto van het stikstofmolecuul.

 

De frequentie van de gebruikte laserbundel is 5 *1014 Hz. Dit is hoog genoeg om de beweging van elektronen tijdens een chemische reactie vast te leggen. Het onderzoeksteam gaat daarom ook verder met het onderzoek en zal proberen om ook de orbitalen van complexere moleculen te ‘fotograferen’. De techniek zou uiteindelijk kunnen leiden tot een verbetering van bestaande chemische reacties, het ontwerp van nieuwe katalysatoren en een vergroting van de kennis over biologische processen.

Bron: http://www.nature.com/news/2004/041213/full/041213-7.html, 15 december 2004

 

To the top of this page