Fractal Research/Products

Levende Implantaten

for more information e-mail: Jules Ruis


Back to the Index of Fractal ResearchUitzending van Netwerk op maandag 31 juli 2006

Medische doorbraak door levende implantaten

Wetenschappers boeken vooruitgang in het ontwikkelen van levende implantaten. In laboratoria worden hartkleppen, bot en kraakbeen gekweekt om onze beschadigde lichaamsdelen te vervangen. In Netwerk een reportage over deze baanbrekende techniek.

Doorbraak
Gedreven door de noodzaak worden wetenschappers steeds verder vooruit gestuwd om te experimenteren hoe en of ons eigen lichaam zichzelf kan vervangen. Het creëren van levende weefsels en misschien zelfs delen van organen in laboratoria is een grote stap die onze kijk op de medische wetenschap totaal zal veranderen.

Net echt
Weefsel en organen gekweekt buiten ons lichaam in laboratoria; het is inmiddels werkelijkheid. De eerste experimenten op mensen vinden al plaats. De levende implantaten zijn gemaakt van onze eigen lichaamscellen. Hierdoor vindt geen afstoting plaats en kunnen ze zelfs meegroeien met het lichaam.

Deskundigen
We spreken met een vijftal gerenommeerde onderzoekers. Allen proberen ze een heel klein deel van ons lichaam in het laboratorium te construeren. Hoe ver zijn ze, waar leidt het toe? En waarom zouden we het überhaupt willen?

Cellen
Ons lichaam kent honderden verschillende soort cellen. Deze cellen zijn allemaal ‘voorgeprogrammeerd’ en weten daardoor wat ze zijn. En ook alleen dat kunnen ze worden. Kraakbeencellen worden dus alleen kraakbeen. Ze kunnen zich niet tegelijkertijd tot bloedvaten ontwikkelen of spiercellen zoals embryonale cellen dit wel kunnen. Maar om complexe weefsels als organen te kunnen kweken is dit wel nodig.

In de kinderschoenen

Ondanks de hoopvolle ontwikkelingen zijn er nog veel problemen. Cellen laten groeien op een plat vlak zoals in bijvoorbeeld de knie lukt nog wel. Maar hoe dikker het weefsel, hoe groter de problemen en hoe complexer het wordt om ze na te bouwen. Zelfs een konijnen gewrichtje is al zeer ingewikkeld. Laat staan als we een heel orgaan willen kweken.

Zie: http://www.netwerk.tv/index.jsp?p=items&r=netwerk&a=237285

 

 

To the top of this page