Fractal Research/Products

Kweken hartspiercellen

for more information e-mail: Jules Ruis


Back to the Index of Fractal Research 

Utrechtse onderzoekers kweken hartspiercellen
Van onze verslaggever Broer Scholtens
gepubliceerd op 21 april 2008 17:28.

AMSTERDAM - Onderzoekers van het UMC Utrecht (UMCU) en het eveneens in Utrecht gevestigde Hubrechtlaboratorium kunnen stamcellen uit menselijk hartweefsel laten uitgroeien tot nieuw, kloppend hartspierweefsel.

Het plan is met gefabriceerd hartweefsel kapotte varkensharten te versterken. Daarna, over twee of drie jaar is het plan, zullen mensen met hartfalen ermee worden behandeld. De Utrechtse onderzoekers publiceren hun bevindingen deze week in het tijdschrift Stem Cell Research.

Tot drie jaar geleden was het idee dat de hartspier geen delende cellen bevat voor herstel en regeneratie. In 2005 zijn echter voorlopercellen ontdekt die kunnen uitgroeien tot hartcellen. De Utrechtse onderzoekers zijn er in geslaagd die voorlopercellen te isoleren uit menselijk hartweefsel. Het gaat om restmateriaal dat beschikbaar is gekomen bij openhartoperaties.

Met een speciale mix groeifactoren zijn die voorlopercellen in het laboratorium tot vermenigvuldiging aangezet. Met succes. ‘Het unieke is dat we dit proces in de hand hebben’, zegt hoogleraar Pieter Doevendans van het UMCU.

De cellen groeien uit tot volwaardige hartcellen die allemaal hetzelfde zijn, zegt Doevendans. ‘Ze kunnen ritmisch samentrekken, ze zijn gevoelig voor elektrische stroompjes en reageren op adrenaline.’

De nieuwe techniek maakt de inzet van embryonale stamcellen voor het reparen van harten overbodig. Embryonale stamcellen zijn omstreden omdat ze uit rest- embryo’s - overgebleven na een ivf-behandeling - geïsoleerd moeten worden. Bovendien, zegt Doevendans, als je embryonale stamcellen laat uitgroeien tot hartspiercellen dan zijn ze niet allemaal hetzelfde.

De gekweekte hartspiercellen van de Utrechtse onderzoekers zijn te gebruiken voor fundamenteel onderzoek om hartfalen te bestuderen. Ook zijn stukken spierweefsel mee te maken. Een verzwakt hart is daarmee te versterken na een hartinfarct.

 

To the top of this page