Eindhovens Desighnuis kan in 2006 van start

Eindhovens Designhuis kan in 2006 van start

 

Terug naar de Index SIO

 

Eindhovens Designhuis kan in 2006 van start

EINDHOVEN – 16 mei 2006

Eindhoven krijgt definitief een Designhuis, een beoogde internationale ontmoetingsplek voor design, kunst en technologie. Het wordt gevestigd in het voormalige kantongerecht aan het Stadhuisplein in Eindhoven. Over een aantal maanden is dat pand na een verbouwing gebruiksklaar.

Het Designhuis is in de woorden van de gemeente Eindhoven het ’eigenzinnige’ antwoord van de stad op het toekomstige Design Museum van Amsterdam.

Het Designhuis gaat samenwerking zoeken met het nabijgelegen Van Abbemuseum en ook met de Nederlandse CacaoFabriek in Helmond.

De plannen van het Designhuis voorzien onder meer in exposities, bijvoorbeeld over de geschiedenis van de gloeilamp of examenwerk van studenten van de Design Academy of TU/e.

Er zouden ook productpresentaties en workshops kunnen worden gehouden. Verder maken een galerie en een winkel voor jonge designers deel uit van het concept. Het Designhuis wil daarnaast uitgroeien tot vaste ontmoetingsplek van hoog opgeleide kenniswerkers in de regio.

Twee é drie jaar

Het Designhuis gaat in eerste instantie voor een periode van twee jaar é drie jaar van start. Na deze experimentele periode wordt bekeken of het kan worden voortgezet.

De gemeente Eindhoven heeft het kantongerechtgebouw voor 1,3 miljoen euro gekocht van het Rijk. De verbouwing vergt ongeveer acht ton. Inclusief kosten voor programmaontwikkeling voor drie jaar is in totaal 2,8 miljoen euro nodig.

Subsidie

Voor dat bedrag heeft de gemeente subsidieaanvragen ingediend bij het ministerie van economische zaken, het regionale financieringsfonds en de Stichting Brainport.

De exploitatiekosten van 800.000 euro voor een periode van drie jaar wil de gemeente voor eigen rekening nemen.

--------------------------------------------------------------------------------Gelezen in het ED van dinsdag 16 mei 2006 (Peter Scholtes)

http://www.eindhovensdagblad.nl/eindhovenstad/article342491.ece

---------------------------------------------------------------------------------


To the top of this page