Designorganisaties bedenken strategie

Designorganisaties bedenken strategie

 

Terug naar de Index SIO

 

Design in de regio slaat handen ineen
Designorganisaties bedenken strategie en concrete plannen.

door Rob Schoonen EINDHOVEN – 16 oktober 2008

Vrijwel alle organisaties die iets met design in de regio te maken hebben, gaan samenwerken. Dat is eergisteren besloten tijdens een bijeenkomst waar onder meer de gemeente Eindhoven, Brainport Design Connection, Design Academy Eindhoven, Dutch Design Week en de TU/ e aanzaten.

De idee komt van Ger Peeters, hoofd afdeling cultuur van de gemeente. Het is voor het eerst dat alle betrokken design-partijen in Zuidoost-Brabant proberen gezamenlijk ambities te realiseren. Peeters: „Er gebeurt veel op het gebied van design in onze regio. Maar dat doen alle partijen redelijk zelfstandig. Op sommige gebieden is het goed om dingen samen te doen. Ik denk aan het aanboren van geldstromen; op provinciaal en nationaal niveau. Daar valt wel iets te verbeteren.

Maar er zijn ook gemeenschappelijke diensten te bedenken. De Dutch Design Week en het STRP-festival hebben bijvoorbeeld beide te maken met ten-toonstellingen. Alléén zijn ze niet in staat om een heel goede ten-toonstellingsmaker in te huren, maar binnen dat samenwerkingsverband lukt dat misschien wel. Op die manier kunnen we verschillende activiteiten professionaliseren.”

Het gezelschap heeft vastgesteld dat er veel kansen liggen. „Het wordt tijd dat we dat niet alleen design kapitaliseren – door meer externe fondsen aan te boren – maar ook onze ambities visualiseren”, aldus Peeters. „In de jaren vijftig heeft het Evoluon als een prima landmark gefungeerd. Iets dergelijks zouden we nu ook moeten hebben; om onze kwaliteiten en ambities op designgebied duidelijk te maken.”

Een nieuw beeldmerk hoeft volgens Peeters niet per se weer een opmerkelijk gebouw te zijn, maar kan ook bestaan uit bijvoorbeeld bijzonder vormgegeven banken of fietsenstallingen: „Maar dat zijn nu juist van die zaken die uitstekend door betrokken partijen bedacht kunnen worden.


To the top of this page