Miljoen voor projecten design-stad

Versterking internationale positie
Miljoen voor projecten design-stad

 

Terug naar de Index SIO

 

Versterking internationale positie
Miljoen voor projecten design-stad
- EINDHOVEN – dinsdag 4 januari 2005

Met meer dan een miljoen euro gaat Eindhoven aan de slag om zijn positie als internationale designregio te versterken. Startende designondernemers krijgen (financiële) hulp. Ook is er geld voor internationale positionering, met onder meer het doel om Eindhoven in 2006 te laten kronen als Europese designhoofdstad.

De twee projecten gaan van start onder de noemer ’Design Connection Eindhoven’. De leiding ligt bij de regionale economische ontwikkelingsmaatschappij NV Rede. De gemeenten Eindhoven en Helmond en de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij zorgen voor de benodigde 600.000 euro.

Later dit jaar moeten voor eenzelfde bedrag nieuwe projecten worden ingevuld. Stimulus en SRE gaan dan ook meebetalen. Rede-directeur J. Smeekens verwacht dat in de jaren tot 2010 een veelvoud aan financiële middelen beschikbaar komt, dankzij bijdragen van de provincie en het ministerie van Economische Zaken.

De eerste designplannen moeten de Design Connection Eindhoven een vliegende start geven. Rede is klaar om startende bedrijven die zich onderscheiden op designgebied te helpen met financiering, advies en coaching. Voor een starter is 25.000 euro op jaarbasis beschikbaar.

Om internationaal verder aan de weg te timmeren, zoekt Eindhoven samenwerking met andere steden die zich manifesteren als designcentrum. Dat geldt voor onder meer Stockholm, St. Etienne, Milaan en Kopenhagen. Ook grensoverschrijdende projecten in de regio Aken/ Leuven/Eindhoven staan op de rol.

Eindhoven lobbyt om in 2006 te kunnen worden uitgeroepen tot designhoofdstad van Europa. Na 2006 wil de stad een jaarlijks designevenement organiseren dat groter en internationaler is dan de huidige Week van het Ontwerp.

Een derde project waaraan wordt gewerkt, is de ontwikkeling van een voor bedrijven en individuele ontwerpers toegankelijke bibliotheek voor gebruik en toepassing van nieuwe materialen. Hiervoor slaan TNO Industrie, Philips Design, TU/e en Design Academy de handen ineen.

--------------------------------------------------------------------

Gelezen in het ED van dinsdag 4 januari 2005

-----------------------------------------------------------------


To the top of this page