Eindhoven in 2006 Europese Design-hoofdstad

Eindhoven in 2006
Europese design-hoofdstad

 

Terug naar de Index SIO

 

Streven van organisaties en gemeente:
’Eindhoven in 2006 Europese design-hoofdstad’
Door ROB SCHOONEN

Eindhoven, woensdag 27 oktober 2004

In 2006 moet Eindhoven een jaar lang de design-hoofdstad van Europa zijn. Dat wil de gemeente Eindhoven en dat wil ook de organisatie van de Week van het Ontwerp, het Design Platform Eindhoven (DPE).

De activiteiten kennen als brandpunt het Klokgebouw en het voormalige NatLab op Strijp S. Na 2006 moet Eindhoven jaarlijks een design-evenement organiseren dat groter en internationaler is dan de huidige Week van het Ontwerp.

Een en ander maakten John Lippinkhof, directeur van het DPE, en Mary-Ann Schreurs, wethouder ruimtelijke ordening, gisteren bekend tijdens de afsluiting van de derde Week van het Ontwerp in het Klokgebouw op Strijp S.

B en W hebben gisteren besloten om 50.000 vierkante meter op Strijp S in te zetten voor design en woningbouw. Die woningen moeten ’budgettair-neutraal’ worden gerealiseerd. „Met de opbrengsten moeten allerhande designvoorzieningen worden gefinancieerd“, aldus Schreurs. Met de partners woningbouwvereniging Trudo, de ontwikkelaar Volker Wessels en Park Strijp Beheer wordt een haalbaarheidsstudie verricht. Die moet in december klaar zijn.

Lippinkhof beschouwt de derde Week van het Ontwerp als ’een doorbraak’. „De start door de staatssecretaris van Cultuur, de vele reacties in de nationale media, de bijna zeventig activiteiten in de stad en het grote aantal bezoekers maken dat de week is uitgegroeid tot hét evenement op het gebied van design in Nederland. Dat moeten we meer handen en voeten geven en vervolgens uitbouwen tot een Europese activiteit.“

Om dat gestalte te geven, willen het DPE en de gemeente de stad in 2006 laten uitroepen tot European Design Capital. Lippinkhof: „Dat is analoog aan het fenomeen Culturele Hoofdstad van Europa. We zijn nu druk doende om dat op Europees niveau gerealiseerd te krijgen, want je kunt een dergelijke titel niet zomaar gebruiken. Het college, burgemeester Sakkers incluis, maakt zich daar heel sterk voor.“

©’Broedkamer voor design in Strijp S’/Stad en Streek/17

--------------------------------------------------------------------

Gelezen in het ED van woensdag 27 oktober 2004

-----------------------------------------------------------------


To the top of this page