Design Campus Witte Dame in Eindhoven

Design Campus Witte Dame

 

Terug naar de Index SIO

 

Design Campus Witte Dame
door Yolanda de Koster en Rob Schoonen
EINDHOVEN - 11 januari 2007

De Witte Dame moet worden omgetoverd tot de Design Campus van Nederland. Vanuit deze campus moeten designactiviteiten in de breedste zin van het woord worden gecoördineerd en gestimuleerd. De kans is groot dat de Krabbedans uit de Witte Dame moet vertrekken om ruimte te maken voor de campus.
Eindhovens burgemeester Sakkers heeft deze week het plan tot de vorming van de Design Campus gelanceerd. De activiteiten op de campus moeten leiden tot ’kruisbestuiving’ tussen (industrieel) ontwerpers en ondernemers, naar voorbeeld van de High Tech Campus. Het plan moet nog helemaal worden uitgewerkt. Voor het eind van dit jaar moet duidelijk zijn of het haalbaar is.

In de Witte Dame zitten nu onder meer de Design Academy en Philips Design. Sakkers wil er onder meer een broedplaats voor nieuw ondernemerschap bij. Net-afgestudeerde studenten van de Design Academy moeten daar met steun van ’bewoners’ van de campus hun eigen designbedrijf kunnen opstarten. Na een jaartje moet de startende ondernemer plaatsmaken voor nieuwe, jonge ontwerpers.

De campus past ook in de plannen en ambities van Eindhoven, Amsterdam en Rotterdam om ’Dutch Design’ internationaal onder de aandacht brengen. De campus is volgens Sakkers een goede uitvalsbasis voor die internationale promotie.

De campusgedachte staat volgens Sakkers niet haaks op de plannen voor het Designhuis en die voor de transformatie van het Natlab tot een icoon van design en technologie. Hij ziet beide eerder als dependances van de Design Campus.

Volgens Sakkers komen op korte termijn voldoende vierkante meters in de Witte Dame vrij. Hij liet doorschemeren dat De Krabbedans – dat samen met Museum Kempenland moet fuseren tot de Negende – uit de Witte Dame vertrekt. „De kans is reëel dat de Negende elders in de stad een goede plek krijgt.“

M. van Schijndel, directrice van CBK De Krabbedans, is niet op de hoogte. „Wij willen als centrum voor beeldende kunst en design graag in de Witte Dame blijven. Zeker nu het Designplatform hier is gevestigd en binnenkort ook De Hub (centrum voor creatieve industrie) vanuit deze plek gaat werken, heb je er een heel breed aanbod. Wij hebben zelf als Krabbedans een designshop en bovendien is er hier sprake van een heel lage drempel.“

--------------------------------------------------------------------------------Gelezen in het ED van dinsdag 11 januari 2007

---------------------------------------------------------------------------------


To the top of this page