Bio-Nano-Robotics

Robotmensje


Terug naar Index BNR



 

Nederlands robotmensje in 2050
Van NRC-verslaggeefster Natalie Righton
AMSTERDAM - 25 oktober 2008

De 1.20 meter lange Nederlandse robot TUlip kan over 40 jaar bejaarden verplegen en helpen in de huishouding.

Japan ligt ver voor met de ontwikkeling van robots voor huishoudelijke taken, zoals deze humanoid HRP-2 (EPA) De drie technische universiteiten Delft, Eindhoven en Twente ontwikkelden samen met Philips de hardware van een zogenaamde humanoid en werken sinds kort aan de software, zodat de robot leert lopen, communiceren en denken.

De robot van 1.20 meter lang heeft ook al een naam, TUlip, en kan in aangepaste vorm rond 2050 inzetbaar zijn als bejaardenverpleger of huishoudelijke hulp, zegt robotica-expert Thom Warmerdam van Philips.

Humanoid-robotten voor eenvoudig huishoudelijk werk zoals ‘het oppakken van de krant en het halen van een biertje uit de koelkast’, kunnen over tien jaar al op de markt zijn, voorspelt Warmerdam.

Het meest voor de hand ligt echter dat technische kennis die nu wordt opgedaan met de ontwikkeling van TUlip al op korte termijn wordt ingezet voor het maken van specialistische apparaten zoals een robotarm voor invaliden of ‘ogen’ voor een beveiligingscamera, aldus de Philips-expert. Diverse universitaire robotwetenschappers delen die mening.

‘Het is voor het eerst dat in Nederland op nationaal niveau zo nauw wordt gewerkt aan een mensenrobot die kan gaan concurreren met humanoids uit andere landen’, zegt Dragan Kostic, robotica-docent bij de Technische Universiteit Eindhoven.

Het doel van de productie van de Nederlandse humanoid is vooralsnog niet commercieel, maar om internationaal te blijven meetellen in de robotica. ‘Op wereldniveau lopen wij sterk achter op de VS en Japan’, zegt robotwetenschapper Ben Kröse van de Universiteit van Amsterdam.

De consumentenprijs voor hulprobotten zal afhangen van de productiehoeveelheid. ‘Maar voor een complexe humanoid die helpt in het huishouden moet je rekenen op de prijs van een auto’, zegt Warmerdam.

TUlip ziet er anno 2008 uit als een hoekige machine met benen, armen en een hoofd. Op de plek van de ogen zitten twee kleine camera’s. Kostic sluit een menselijk uiterlijk van TUlip op termijn niet uit. ‘Daar is nu wetenschappelijke discussie over. De een zegt: de mens zal zich comfortabeler voelen bij een robot die er menselijk uitziet, de ander zegt: nee, dat is juist eng.’ In Japan bestaan al humanoids die eruit zien als een mens.

 

Terug naar de top van deze pagina.