Bio-Nano-Robotics

High Tech Systemen


Terug naar Index BNRProgramme for High Tech Systems (HTS)

Instituut machinebouw vestigt zich op campus

Een gloednieuw instituut voor machinebouw met de naam Programme for High Tech Systems (HTS) gaat zich vestigen op de High Tech Campus Eindhoven. Dat ligt in de bedoeling van de initiatiefnemers die vorige week het startsein gaven voor het instituut. Bij het instituut gaan 80 tot 90 mensen werken, waarvan ongeveer tweederde bij bedrijven en instellingen hun werk blijven doen. Eenderde van het personeel zou in een centraal gebouw op de campus gaan werken. Het nieuwe instituut wordt gevormd uit de twee bestaande instellingen Institute for Precision Systems en Dutch Manufacturing Institute. Dit laatste werd eind vorig jaar gevormd door onder meer NV Rede en de Brabantse en Limburgse ontwikkelingsmaatschappijen (BOM en LIOF). Het is echter niet uit de startblokken gekomen. BOM en LIOF zijn ook nu de trekkers, maar ze willen de regionale overheden, grote bedrijven, TNO en de technische universiteiten er nadrukkelijk bij betrekken.

Het programma van HTS moet een intensieve samenwerking tussen industrie, kennisinstellingen en overheid op gang brengen. Het moet een impuls geven aan de ontwikkeling en verspreiding van kennis, vooral als het gaat om het omzetten van technologie in producten. De hightech machine- en systemenbouw heeft in Nederland een omzet van 20 miljard euro. Omdat 90 procent hiervan wordt uitgevoerd is de bedrijfstak van groot belang voor de Nederlandse economie.

Op dit moment wordt een haalbaarheidsonderzoek gedaan, gefinancierd door het ministerie van Economische Zaken. Volgende maand wordt het resultaat van dit onderzoek aan het ministerie aangeboden en dan kan het instituut in het najaar worden gevestigd.

-----------------------------------------------------------------

Gelezen in het Eindhovens Dagblad van 14 maart 2006

------------------------------------------------------------------------------

Terug naar de top van deze pagina.