Brieven uit de toekomst (het jaar 2007-2012)

van enkele deelnemers TIM4 aan elkaar

Terug naar overzicht Eindpresentatie TIM4.

 Brief 1.

Eindhoven, 1 januari 2010.

Beste ........

Het allerbeste voor dit nieuwe en veelbelovende jaar. Ik verheug me op je komst naar Eindhoven binnenkort.

Voor files of andere vormen van verkeersongemak hoef je geen enkele angst te hebben. De brede invalswegen en talrijke fly-overs zorgen voor een perfecte doorstroom van het verkeer. Bij ons aan de zuidkant van de stad zijn er grote geluidsschermen opgetrokken om de hinder te verminderen. Nu ze wat begroeid beginnen te raken valt het reuze mee. Eindhoven verkeersknooppunt is passé. Zelden zoveel mooi asfalt bij elkaar gezien.

We zullen onze dagen met het grootste gemak met leuke activiteiten kunnen vullen wanneer je bij ons bent.

Het Evoluon is uiteindelijk dan toch in haar oude glorie hersteld en is vorig jaar feestelijk heropend. Techniek op wel zeer aanschouwelijke wijze tentoongesteld met zeer veel mogelijkheden om zelf actief bezig te zijn.

Ook de campus van Philips is de moeite van een bezoek meer dan waard. Er zijn heel veel mensen die er komen kijken hoe leven en werken toch verrassend mooi samen kunnen gaan. En je kunt er snel en lekker eten, voor weinig geld. Je zou het niet verwachten bij al die geleerdheid, maar het is er buitengewoon gezellig vertoeven. Je waant je wat dat betreft weer terug in de studententijd.

Het door mij zo fel begeerde dierenpark heeft het uiteindelijk niet gehaald. Het terrein van het voormalige dierenpark Animali is door een projectontwikkelaar gekocht voor het bouwen van een riant woonhuis voor eigen gebruik. In dat opzicht weinig nieuws onder de zon.

Gaan we verder mee in de vaart der volkeren? Een beetje wel, zou ik zo zeggen. Met de Design Academy heeft Eindhoven zich meer ontwikkeld tot ook een centrum voor "creativity " in plaats van alleen maar het zo gekende centrum for " technology ". Dat heeft tot wat aardige bijverschijnselen geleid. Wat meer extravaganza zogezegd. Er is een aardige flaneerstraat in de stad gekomen, en het aantal aardige cafe’s en restaurants is sterk gegroeid. En ook meer cultuur in de vorm van grootsere evenementen. Waarschijnlijk kunnen we naar een concert van de zonen van Pavarotti en Bocelli, een aanstormend wereldduo. Niets gaat deze stad te ver om dergelijke superstars naar Eindhoven te halen.

En dan ook de sport niet te vergeten. PSV is uiteindelijk dan toch een keer tot de tweede ronde van de European League doorgedrongen. Veel jong talent en good old Jan Heintze in de goal, niet slecht hoor voor iemand van 47 jaar. We kunnen naar de wedstrijd tegen de Reykjavic Boys, tegenwoordig een van de beste teams van Europa.

Oh ja, we hebben een nieuwe burgemeester in deze stad, eindelijk weer eens een kanjer. Iemand die allerlei topsportevenementen hier naar toe haalt. Hij is de Randstad telkens een slag te snel af. Dat was precies wat Eindhoven nodig had. ................. heet hij geloof ik.

Dus we kunnen tot slot ook nog naar het wereldkampioenschap snelvogelen. Wat dat precies is weet ik ook nog niet. Maar het schijnt wel absolute top te zijn.

Tot binnenkort

............................

Brief 2.

TU/e Kennisbureau

t.a.v. ........................

Eindhoven, 21 november 2006

Zelfontplooiing, het toverwoord van de toekomst.

Beste ..........,

Even leek het erop dat bovengenoemde uitspraak al in 2001 door velen gekoesterd zou worden. Echter de ingezette economische teruggang, deels ten gevolge van de aanslagen op de USA van 11 september 2001, zette iedereen weer even een treetje terug in de piramide van Maslow.

Het heeft tot eind 2003 geduurd tot er weer een zichtbaar economisch herstel kwam. Gelukkig veerde de regio harder op dan de rest van Nederland dankzij de aanwezige, in 2002 ingezette, kenniseconomie. Een voortvloeisel van een speciale regiocommissie onder aanvoering van de toenmalige voorzitter van het College van Bestuur van de TU/e.

De kennisdeling tussen bedrijven onderling heeft geleid tot ongekende successen in de markt, projectmatige structuren tussen verschillende ondernemingen zijn meer regel dan uitzondering geworden. Doordat iedereen een "gemeenschappelijk doel" heeft zijn oude gezags- en machtsstructuren minder relevant aan het worden. Zelfsturing lijkt op deze voedingsbodem goed te vegeteren. Gevolg hiervan is dat iedereen in deze structuur duidelijk meer ruimte voor zelfontplooiing heeft gekregen dan in 2001 mogelijk werd geacht. Dit alles leidt tot een evenwichtige regionale samenleving waarin "de mens in zijn omgeving" centraal staat. Welzijnsbegrippen zoals zorg, scholing en natuur lijken in te lopen op welvaartbegrippen zoals salaris, auto’s, en huizen.

Weliswaar met enig vertraging stel ik vast dat de in 2001 geponeerde stelling daadwerkelijk toverkracht heeft gekregen.

Met vriendelijke groet,

...................

Brief 3.

22 november 2006

Beste ..........,

Hoe gaat het met je, daar in die dynamische regio Eindhoven. Het is alweer een hele tijd geleden dat wij elkaar hebben gesproken. Ik geloof dat het de laatste TIM-reünie in 2005 was. Zoals je weet ben ik de maak-industrie gevolgd naar Oost-Europa.

Uit de berichten die ik ontvang begrijp ik dat het inmiddels weer goed gaat in de regio. Met name healthtronics is een succes. Die combinatie van gezondheid, voeding en techniek heeft tot verrassende producten geleid. Ongelofelijk hoe snel deze op de markt zijn gekomen.

Ik moet nog even terugdenken aan jouw ideaal om te werken in een paviljoen, direct in de omgeving van je woonhuis. Dat paviljoen aan de Dommel is er ook verrassend snel gekomen. En dat vervolgproject wat op stapel staat is ook erg innovatief. Tenminste ik heb begrepen dat datatransport via de glasvezelkabel bijna achterhaald is door de ontwikkeling van de digitale watersnelweg. En omdat het water in de Dommel inmiddels van een uitstekende kwaliteit is hoef je straks vanuit het paviljoen alleen je digitale hengeltje maar uit te gooien om de informatie op te halen of te versturen. Wie had gedacht dat internet exchange eindhoven zoveel had kunnen losmaken.

Maar goed: de files die feitelijk aanleiding waren voor de oprichting van jouw paviljoen zijn inmiddels ook achterhaald. Want de derde rijstrook van de A2 die enkele jaren geleden is aangelegd, wordt nu toch maar mooi gebruikt als vlitsfietspad. Slim om de luchtstroming die door het verkeer wordt veroorzaakt in te zetten als duwtje in de rug.

Maar helemaal verrassend is de oprichting van het door jou zo gewenste theater in de oude fabriekshallen van Dumeco in Boxtel. Overtollig geworden door de varkenstrek naar Midden-Europa. Het vervoer van de theaterbezoekers in stoeltjes aan de oude slachtlijn is uniek. Zo zie je maar wat er allemaal mogelijk is met industrieel erfgoed.

Ik moet nu echter afsluiten want mijn pen is leeg. Maar als ik een nieuwe op de kop kan tikken wil ik je graag een vervolg sturen om je de ontwikkelingen die hier gaande zijn te vertellen.

Groet

En tot ziens

..................

Naar de top van de pagina