Politici en ondernemers per Phileas-bus naar Tweede Kamer:

Brabant eist meer geld van Rijk voor innovatie

Terug naar Index TIM
Politici en ondernemers per Phileas-bus naar Tweede Kamer
Brabant eist meer geld van Rijk voor innovatie
Door ARNOLD MANDEMAKER

DEN HAAG – 17 november 2004

Het Rijk wil vanaf 2007 58 miljoen euro per jaar gaan spenderen aan innovatie. Dat is te weinig en te laat. Nederland moet al vanaf 2005 jaarlijks 200 miljoen euro vrijmaken voor dit doel. Dat geld kan komen uit de extra aardgasopbrengsten die het gevolg zijn van de stijgende olieprijzen. Met deze boodschap presenteren Brabantse politici en ondernemers zich vandaag in Den Haag onder het motto ‘Brabant verbindt’.

Als aandachtstrekker wordt een nieuwe Phileas-bus op het Plein geparkeerd, pal voor de ingang van de Tweede Kamer. De hypermoderne bus, die sinds kort wordt ingezet op de route tussen Eindhoven Airport en Eindhoven centrum, dient als ontvangstruimte voor Kamer- en kabinetsleden. Aanwezig zijn onder meer Commissaris van de Koningin Maij-Weggen, de gedeputeerden Janse-de Jonge, Hoes en Rüpp en top-ondernemer Van der Leegte, voorzitter van de Eindhovense Fabrikantenkring. Zij zullen, tijdens een bijeenkomst in perscentrum Nieuwspoort, het belang van een bereikbaar en innovatief Brabant nog eens onderstrepen.

Niet gerust

De Brabantse politici en ondernemers zijn niet gerust op de uitkomst van recente kabinetsnota’s op gebied van infrastructuur en industriebeleid. De regio Eindhoven / Zuidoost-Brabant wordt weliswaar betiteld als ‘brainport’ en ‘innovatieve hotspot’, maar het blijft vooral bij mooie woorden. Het Rijk doet bijvoorbeeld te weinig aan de bereikbaarheid van de regio, voorwaarde voor economische ontwikkeling, luidt de klacht.

Het verkeer rond Eindhoven loopt nog steeds vast, ondanks de aanleg van spitsstroken. In de nota Mobiliteit van minister Peijs (VVD, Verkeer en Vervoer) wordt met geen woord gerept over een ambitieus plan om een netwerk van openbaar vervoer aan te leggen tussen de vijf grote Brabantse steden Eindhoven, Helmond, Den Bosch, Tilburg en Breda. De steden, verenigd in BrabantStad, provincie en bedrijfsleven willen daarvoor tot 2020 668 miljoen euro op tafel leggen. Dat is tweederde van het benodigde budget. De rest zou van het Rijk moeten komen, maar dat geeft niet thuis.

Aandacht

De Brabantse delegatie vraagt de landelijke politiek verder aandacht voor onder meer het ambitieuze plan om 25 miljoen euro te steken in de Internationale School Eindhoven, de uitbouw van het Automotive Technology Centre in Eindhoven tot hét kenniscentrum van Nederland op gebied van autotechniek en de high-tech Campus op het terrein van het vroegere NatLab van Philips als centrum van toptechnologie. ,,Brabant voegt graag daden bij woorden“, staat in een notitie die vandaag aan de Tweede Kamer wordt aangeboden. ,,Brabant is bereid miljoenen te investeren in innovatie. Van het Rijk verwachten wij gelijkwaardige financiële bijdragen voor deze uitvoeringsgerede projecten.“

De Commissarissen van de Koningin in Brabant en Limburg, Maij-Weggen en Baron van Voorst tot Voorst, hebben deze week in Den Bosch een intentieverklaring getekend over Brabants-Limburgse samenwerking op gebied van economische ontwikkeling en bereikbaarheid. Zij deden dat in aanwezigheid van minister Dekker (VVD, Vrom) en staatssectaris Van Gennip (CDA, Economische Zaken). Beide Commissarissen beloven dat zij alles op alles zullen zetten om geld uit de regio, van het Rijk en de Europese Unie in te zetten ‘op initiatieven die ertoe doen’.

--------------------------------------------------------------------------------------

(c) Gelezen in het Eindhovens Dagblad d.d. 17 november 2004

--------------------------------------------------------------------------------------


To the top of this page